Nieuws

Het laatste nieuws over het land, de taal of de cultuur.
Lees verder...

Agenda

Evenementen in Nederland

 

11 en 12 december 2021
Charles Dickens Festijn
te Deventer.
In 2020 gaat het helaas niet door, want Ebenezer Scrooge valt vanwege zijn leeftijd binnen de risicogroep van het Coronavirus.

 

 

Feest- en gedenkdagen in de Engelstalige wereld

 

23 april  - Engeland

Day of St. George (Sint Jorisdag)

De sterfdag van de patroonheilige van Engeland.

 

 

25 april - Australië en Nieuw-Zeeland

Anzac Day 

Veteranendag. Een dag om stil te staan bij alle Austaliërs en Nieuw-Zeelanders die hebben gediend en gevallen zijn in gewapende conflicten en vredesoperaties. 

Lees meer...

Statistiek

Vandaag 133
Deze week 1729
Deze maand 11836
Sinds 09-2011 4797217

Julian of Norwich


- Julian of Norwich-

Volledige naam onbekend
Geboortedatum 1342
Datum van overlijden 1416
Soort werk Theologie, spiritualiteit, mystiekLeven en werk van Julian of Norwich

Julian of Norwich wordt beschouwd als een van de grootste Engelse mystici. Er is heel weinig van haar bekend. Zelfs haar eigen naam is niet bekend. Haar naam komt van de Church of St Julian in Norwich, waar ze een eigen ruimte had om zich terug te trekken voor gebed en stilte. Toen ze dertig jaar oud was werd ze ernstig ziek. Ze dacht dat ze stervende was, en beleefde een aantal sterke visioenen. Deze visioenen zouden de basis vormen van haar latere werk, Sixteen Revelations of Divine Love (circa 1393). Dit boek wordt beschouwd als het eerste Engelstalige boek dat door een vrouw geschreven is. Julian werd bekend in heel Engeland als een spiritueel figuur. Een andere bekende Engelse schrijfster uit die tijd, Margery Kempe, vermeld dat ze Julian bezocht heeft voor een gesprek. Julians theologie kenmerkt zich door een groot optimisme. Ze sprak over God in termen van geluk en compassie, en niet in termen van wetten en plichten. Julian zag het lijden niet als een straf van God, maar als een manier van God om ons dichter bij Hem te brengen. Hierin week zij af van de heersende opvattingen van haar tijd, waarin plagen zoals de Pest gezien werden als een straf van God. Julian beschreef God en de Drie-Eenheid in alledaagse termen, en ze vergelijkt Hem met een moeder, die wijs, liefdevol en vergevingsgezind is. Ze gebruikt allerlei metaforen van het moederschap voor het werk van God, zoals conceptie (schepping), verzorging en opvoeding. Haar bekende uitspraak, "Sin is behovely (nuttig, noodzakelijk), but all shall be well, and all shall be well, and all manner of things shall be well", is een uitdrukking van haar optimisitsche theologie. Deze uitspraak heeft grote bekendheid verworven en werd keer op keer weer geciteerd, onder andere in T.S. Eliot's "Little Gidding", in de vierde van zijn Four Quartets.

 

 

Bibliografie
Sixteen Revelations of Divine Love (circa 1393)
| 2023 Harmen Schoonekamp | contact | Talennet | Webplattegrond |.

Citaat van de dag

" We zijn te beschaafd geworden om het voordehandliggende te zien. Want de waarheid is heel eenvoudig. Om te overleven moet je vaak de strijd aangaan en om de strijd aan te gaan moet je je handen vies maken. Oorlog is een kwaad, maar vaak het mindere kwaad. Wie het zwaard opneemt sterft door het zwaard en wie het zwaard niet opneemt sterft aan een onwelriekende ziekten.
We have become too civilized to grasp the obvious. For the truth is very simple. To survive you often have to fight, and to fight you have to dirty yourself. War is evil and is often the lesser evil. Those who take the sword perish by the sword, and those who do not take the sword perish by smelly diseases. "
- George Orwell -
(1903-1950)
Engels schrijver.

Advertenties

Uw advertentie hier?
E-mailVlag van de UK en USA  Information in English.