Nieuws

Het laatste nieuws over het land, de taal of de cultuur.
Lees verder...

Agenda

Evenementen in Nederland

 

11 en 12 december 2021
Charles Dickens Festijn
te Deventer.
In 2020 gaat het helaas niet door, want Ebenezer Scrooge valt vanwege zijn leeftijd binnen de risicogroep van het Coronavirus.

 

 

Feest- en gedenkdagen in de Engelstalige wereld

 

23 april  - Engeland

Day of St. George (Sint Jorisdag)

De sterfdag van de patroonheilige van Engeland.

 

 

25 april - Australië en Nieuw-Zeeland

Anzac Day 

Veteranendag. Een dag om stil te staan bij alle Austaliërs en Nieuw-Zeelanders die hebben gediend en gevallen zijn in gewapende conflicten en vredesoperaties. 

Lees meer...

Statistiek

Vandaag 171
Deze week 4499
Deze maand 43554
Sinds 09-2011 3976499

Julian of Norwich


- Julian of Norwich-

Volledige naam onbekend
Geboortedatum 1342
Datum van overlijden 1416
Soort werk Theologie, spiritualiteit, mystiekLeven en werk van Julian of Norwich

Julian of Norwich wordt beschouwd als een van de grootste Engelse mystici. Er is heel weinig van haar bekend. Zelfs haar eigen naam is niet bekend. Haar naam komt van de Church of St Julian in Norwich, waar ze een eigen ruimte had om zich terug te trekken voor gebed en stilte. Toen ze dertig jaar oud was werd ze ernstig ziek. Ze dacht dat ze stervende was, en beleefde een aantal sterke visioenen. Deze visioenen zouden de basis vormen van haar latere werk, Sixteen Revelations of Divine Love (circa 1393). Dit boek wordt beschouwd als het eerste Engelstalige boek dat door een vrouw geschreven is. Julian werd bekend in heel Engeland als een spiritueel figuur. Een andere bekende Engelse schrijfster uit die tijd, Margery Kempe, vermeld dat ze Julian bezocht heeft voor een gesprek. Julians theologie kenmerkt zich door een groot optimisme. Ze sprak over God in termen van geluk en compassie, en niet in termen van wetten en plichten. Julian zag het lijden niet als een straf van God, maar als een manier van God om ons dichter bij Hem te brengen. Hierin week zij af van de heersende opvattingen van haar tijd, waarin plagen zoals de Pest gezien werden als een straf van God. Julian beschreef God en de Drie-Eenheid in alledaagse termen, en ze vergelijkt Hem met een moeder, die wijs, liefdevol en vergevingsgezind is. Ze gebruikt allerlei metaforen van het moederschap voor het werk van God, zoals conceptie (schepping), verzorging en opvoeding. Haar bekende uitspraak, "Sin is behovely (nuttig, noodzakelijk), but all shall be well, and all shall be well, and all manner of things shall be well", is een uitdrukking van haar optimisitsche theologie. Deze uitspraak heeft grote bekendheid verworven en werd keer op keer weer geciteerd, onder andere in T.S. Eliot's "Little Gidding", in de vierde van zijn Four Quartets.

 

 

Bibliografie
Sixteen Revelations of Divine Love (circa 1393)
Citaat van de dag

" We hebben geen toverkracht nodig om onze wereld te veranderen. De kracht die we nodig hebben dragen we al in onszelf. De kracht om ons iets beters voor te stellen.
We do not need magic to transform our world. We all carry the power we need inside ourselves already. We have the power to imagine better. "
- J.K. Rowling -
(1965-)
Engels schrijfster.

Advertenties

Uw advertentie hier?
E-mail

Vertaling Engels nodig?

Engels Vertaalbureau London
At your service!

Vlag van de UK en USA  Information in English.